dinsdag 14 april 2009

bloed

goed, je wil je bijdragen leveren aan de amerikaanse samenleving die jouw persoon toch ook al bijna een heel jaar ondersteunt en wat is er dan beter dan je eigen bloed te geven? mijn bloed, straks in amerikaanse lichamen die lopen te smakken naar het rode vocht. is dat niet een fantastische payback? (op dit moment lees ik tevens de klassiek 'dracula' van bram stoker, maar dat heeft helemaal niks met dit stukje te maken.)

nu is een keer per maand de blood drive op de faculteit, die alle studenten vooral aanzet om bloed te donoren. ik heb begrepen dat we op het moment in een wedstrijd verwikkeld zijn met de business school, waar bijna 25 procent van de studenten hun bloed regelmatig in zakjes laten sealen. op de law school is dat slechts 10 procent, en dat kan natuurlijk niet, gezichtsverlieserwijs.

dus wordt alles uit de kast gehaald om ons te melken: enorme taarten en pizza's staan klaar voor diegene die een kilo lichter (hoeveel tappen ze eigenlijk af? vast geen kilo) van de naald komt. nu kon dat eten me gestolen worden; ik was namelijk net naar een lunchbijeenkomst geweest over de don't ask don't tell policy in het amerikaanse leger. waarom dan wel bloed geven? ach, dacht ik, het is voor een goede zaak, en bovendien kan ik er dan iets over schrijven op mijn blog; ik ben natuurlijk een journalist op de eerste plaats.

ik vul zo'n enorme lijst in: nee, ik heb geen tattoo laten zetten in de laatste 12 maanden; ja, ik doe het maar met 1 vaste partner; nee, ik gebruik geen antibiotica op het moment; ja, ik heb meer dan vijf jaar in europa gewoond. die laatste vraag vond ik weinig relevant, maar toen ik daarna bij de bloedzuster moest komen zette zij zo - hups - een grote streep door mijn papiertje.

de belachelijke reden: europeanen mogen geen bloed geven omdat men bang is voor de gekke koeienziekte. nou ja! ik eet nooit vlees dat is besmet met de gekkenkoeienziekte; ik kijk wel uit! en in nederland ben ik ook gewoon donor (dat wil zeggen: ik ben door de keuring heen, ik zou dus theoretisch bloed mogen geven, ware het niet dat ik niet echt in nederland aanwezig was om dat te doen). maar al deze argumentatie mocht niet baten. ik kon weer vertrekken. diep gekrenkt ben ik.

3 opmerkingen:

Maaike zei

Wat een discriminatie!!! Ze mogen blij zijn dat je hen wil helpen. Maar het is dus duidelijk. Hoe zouden ze het doen als je uit Afrika komt?

MvB - VdP -VdG zei

Als het een schrale troost is, ik werd ook gewoon geweigerd om bloed te geven...

Theo zei

Al lange tijd vecht ik tegen het beeld bij mezelf, dat Amerikanen een simpel wereldbeeld hebben: de USA en de (barbaren)landen daarbuiten. Met Obama kreeg ik weer hoop!
En dan dit weer!
Zou het ooit nog goed komen????