dinsdag 6 januari 2009

peace and hope

telkens begin ik aan een stukje over israel en gaza en dan delete ik alles halverwege weer. alles wat ik neertik is zo obligaat, en bovendien is het al honderd keer door anderen beter verwoord. of slechter, dat kan ook, want wat me opvalt is dat een groot deel van de discussie gaat over wat derden van het conflict vinden (meneer van bommel, bijvoorbeeld, of de voorzitter van de algemene vergadering van de vn).

vandaag heeft israel vlakbij een school van de verenigde naties bommen laten vallen, waardoor er weer minstens 40 doden zijn gevallen. het totale dodenaantal van de palestijnen ligt nu op 635. gister zag ik op het nieuws beelden voorbij komen van kleuters met ingeslagen hoofden.

het is zo lastig om een echt goede mening te vormen over het conflict (los van: de de israelische inval is disproportioneel ten opzichte van de raketaanvallen van hamas) als er geen journalisten worden toegelaten tot de gazastrook. het nieuws uit israel over de aanval vertrouw ik niet echt. maar sinds kort volg ik deze twee bloggers: 'peace man' uit gaza en 'hope man' uit sderot (een israelisch plaatsje vlakbij gaza) die een gezamenlijke blog hebben over wat het conflict met hun leven doet. vooral de blog van hope man op 2 januari is het lezen waard. daar heb ik niet zoveel aan toe te voegen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie column van 'hope man', maar tegelijkertijd vraag ik me tijdens het lezen steeds af of het wel echt is. Is het niet gewoon een propaganda verhaal van ener zijde? Is het allemaal wel waar?

Ik vind het moeilijk om partij te kiezen in dit conflict, als dat al kan. Ik heb in ieder geval grote moeite met een Harry van Bommel die doodleuk om een intifada loopt te roepen. Bovendien loopt de man rond in een demonstratie waar en masse 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' wordt geroepen. Sorry, maar dat gaat te ver.

Om voetbalsupporters erg vrij te citeren: Hamas, Hamas, boeren/palestijnen eten gras...

Evelien zei

ik heb ook een beetje moeite met van bommel. omdat hij wéét dat 'intifada' voor veel mensen méér betekent dan gewoon 'opstand'. en tja, ik heb dat filmje op geenstijl.nl ook gezien, waar 'hamas, hamas, joden aan het gas' wordt geroepen. maar goed, dat vind ik dus allemaal niet zo interessant. wat er in nederland gebeurt: lekker belangrijk. daar gaat het dus niet om.

of die blog echt is, weet ik niet. dat is het beetje het probleem met bloggers: je bent nogal vrij om je eigen waarheid te maken (weet ik toevallig). maar in wat hope man op 2 januari zegt, herken ik erg mijn israelische vrienden die hier precies hetzelfde zeggen.

ja, moeilijk dus. dat was nou precies mijn punt.