donderdag 11 september 2008

obama en mccain op aanraakafstand

vanavond had ik het privilege om in de nabije nabijheid van senatoren mccain en obama te verkeren. op 150 meter afstand van mijn persoontje spraken de twee heren over terrorisme, militaire dienst en vrijwilligerswerk in het kader van 9-11. de presidentskandidaten waren vandaag naar columbia gekomen: een hele gebeurtenis. 400 studenten konden er in de zaal en 20.000 studenten hadden zich aangemeld voor de loterij. de kans was dus niet zo groot om uitgekozen te worden - en dat gebeurde dan ook niet, maar desalniettemin was er op de grote binnenplaats van columbia een scherm geplaatst en daar keek ik, samen met duizenden andere columbiastudenten (je werd alleen toegelaten als je een studentenpas kon laten zien), naar de interviews.

aan de kandidaten werden best lastige vragen gesteld. mccain was eerst aan de beurt om die te beantwoorden, 40 minuten lang werd hij aan de tand gevoeld. ik moet zeggen: hij bracht het er best goed vanaf, en bovendien kwam hij sympathiek over. nu werden er geen vragen over abortus of de doodstraf gesteld, dat scheelt wel, maar hij kwam als een redelijk persoon over. en bovendien zorgde mccain voor het leukste moment van de avond: toen er iets over zijn leeftijd werd gezegd, deed hij net alsof hij in slaap viel.

datzelfde kon niet per se gezegd worden van obama. hij kreeg een ongelooflijk applaus van het publiek op de campus, maar dat is lekker makkelijk met een publiek van new yorkse studenten. obama leek afgemat, moest lang nadenken over zijn antwoorden en hakkelde veel. het vuur dat hij een jaar geleden had is niet langer meer bij hem, althans, niet deze avond. nu kan ik me voorstellen dat je jezelf wel wilt ophangen als je 18 maanden lang hetzelfde verhaal moet verkondingen, maar dat hoort nu eenmaal bij de baan.

nu ja, het had wel iets. met een menigte vol gepassioneerde studenten kijken naar de twee presidentskandidaten die even verderop in 'onze' universiteit aan het praten waren, met op de achtergrond twee felle lichtstralen die probeerden de hemel te doorboren - daar waar ooit de twee torens van het world trade centre stonden.

Geen opmerkingen: