donderdag 7 augustus 2008

anders dan nl

de trouwe lezer kent dit trucje inmiddels wel: mijn lijstje van dingen die anders / vervelender / hetzelfde / milieuvriendelijker zijn dan in nederland. zeker na vandaag, toen ik een uur in de starbucks zat en een poging deed mijn nieuw aangeschafte boek over de ethiek van kernoorlogen te lezen, maar eigenlijk ondertussen zat te reflecteren op mijn verblijf hier, kan ik jullie weer een lijstje doen toekomen. zes dingen die anders zijn dan in nederland; komt 'ie he!

1. in new yorkse wc's ligt heel veel water. niet gewoon een noodzakelijk plasje om ervoor te zorgen dat je behoefte niet - flats - op de bodem van de plee valt; nee, een hele emmer met water, bijna tot onderaan de rand van de bril. het waarom hiervan? geen idee. het klots wel veel meer, en spattert ook wel een beetje. sorry hoor, maar zo is het nu eenmaal.

2. overal op straat liggen roosters die de voorbijganger een blik laten werpen op grote gaten in de grond, soms met verwarmingsbuizen, soms met rioleringspijpen, maar meestel gewoon met veel kleine troepjes. een aantal van deze gaten zijn echt heel diep, en stiekem vind ik dat een beetje eng (maar ik dwing mijzelf eroverheen te lopen, kom nou, laten we elk geen mietje noemen).

3. in new york dien je te tippen. en niet zuinig ook. denk je eerst nog, die 33 dollar is best goedkoop voor een indiase maaltijd voor twee (dat is 21 euro, heus niet veel hoor), moet je daar nog minstens 20 procent aan fooi bij doen. het is echt geen stijl om niet te tippen trouwens, want het hoort hier gewoon bij het salaris.

4. ja, dus, die hoge gebouwen. en aangezien de straten hier als een raster zijn neergelegd, kan je bijvoorbeeld op broadway of amsterdam avenue bijna helemaal naar downtown kijken en dan zie je al die hoge gebouwen aan beide zijden van de weg. elke keer weer mooi. misschien binnenkort een foto hiervan (alhoewel de uitslag van de foto-enquete - zie hiernaast - nog niet overdonderend te noemen is).

5. de kranten zijn huge! met een normale volkskrant of nrc ben je ongeveer in anderhalf uur wel klaar, met een nrc-next kan je echt niet langer doen dan een uurtje. maar potverdrie, als je hier een new york times koopt dan ben je de rest van de dag wel zoet. drie volle pagina's (en niet van dat kinderachtige tabloidgedoe) bijvoorbeeld over solzhenitsyn die net dood was gegaan, waar je echt heus waar alleen al een uur over doet. om over de weekendkrant nog maar te zwijgen.

6. bankmedewerkers zijn hier daadwerkelijk aardig, maar ook echt. bij de snsbank vorige week kon ik mezelf nog maar tenauwernood beheersen om die trutten achter de balie, met hun veel te strak zittende zwarte kokerrokjes en brokkelige make-up, eens flink de waarheid te vertellen. hier echter maken de bankmensen een grapje met je, kijken ze je guitig aan, en herinneren ze je als je de volgende dag terugkomt met een vraag. en staan ze je bovendien te woord alsof ze enkel en alleen zijn aangenomen om het jou naar je zin te maken. een verademing!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geen beren dus?

Dory zei

Waarom toch altijd beren? Goudvissen zijn ook heel interessant!