maandag 14 april 2008

mungiki

het goede nieuws is dat er een regering van schijnbare nationale eenheid is gevormd. gister zijn de 40 (!!!) ministers voorgesteld en ingezegend. voor zover allemaal goed en aardig.

het slechte nieuws is dat de mungiki - een grote groep jonge, werkeloze mannen die banden hebben met enkele kikuyu politici - weer erg actief zijn in nairobi sinds gisteravond hun leider is gevangen genomen en zijn vrouw is vermoord. deze mungiki waren in december en januari de belangrijkste onruststokers, al is dat wat mild uitgedrukt. ze zijn zeer gewelddadig, en staan erom bekend hun slachtoffers in stukjes te hakken (overigens niet beginnend bij het hoofd). daarnaast voeren ze besnijdenissen uit, gewoon op straat, bij vrouwen die de pech hebben hen in de avonduren tegen te komen.

sinds gister zijn ze dus weer actief in nairobi: 1 van mijn collegea kwam vanochtend in een vuurgevecht terecht toen hij met een matatu naar het kantoor kwam. hij moest rennen om niet in de handen van de mungiki als ook niet in die van de politie te komen (jonge mannen van zijn leeftijd zijn per definitie verdacht, en worden dus gearresteerd). een andere collega kon niet naar werk komen omdat de mungiki de wegen naar en van de stad hebben geblokkeerd. voorlopig is het dus weer even oppassen hier.

1 opmerking:

Maaike zei

Deze berichten horen wij niet graag. Doe maar voorzichtig.
Liever een paar mieren in mootjes gehakt als jij!