dinsdag 12 februari 2008

weggevreten

dit weekend heb ik een recept gekregen van een dokter hier voor een zalfje. medicijnen zijn erg ruim beschikbaar: voor allerlei zaken waar in nederland een recept nodig is, kan je hier gewoon bij de apotheek binnenlopen. op de balie van mijn apotheek stond rattengif, waar ik een beetje onrustig van werd. gelukkig werkte mijn zalfje bovenmatig goed (de bijwerkingen niet meegerekend). helaas is morphine streng verboden vanwege de verslavende werking (een pakje sigaretten kost 70 cent). dat is niet alleen in kenia een probleem, waar de gezondheidszorg nog best redelijk is, maar ook in de omliggende landen.

mijn huisgenoot vertelde me dat ze in sudan in een ziekenhuis heeft gewerkt. sudan staat niet per se bekend om de uitstekende medische verzorging. kanker wordt bijvoorbeeld niet of nauwelijks behandeld. dat resulteert in een kankergezwel die iemands kaak helemaal heeft weggevreten, of een kankergezwel hangend onder de baarmoeder waar niks aan gedaan wordt. deze mensen lijden niet alleen vreselijke pijnen, maar hebben ook een zeer onmenselijk einde; er is een chronisch tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, waardoor de stervenden niet naar de wc worden geholpen en wekenlang in een onverschoond bed liggen. als ze niet sterven aan de kanker, dan gaan ze wel dood aan ondervoeding: zoals in zoveel landen ben je voor voedsel aangewezen op familie.

waarom zien we nooit beelden op het nieuws van deze hel?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

We zien ze niet omdat we dan geld moeten geven voor de gezondheidszorg aldaar(en in veel van deze landen)Je zit natuurlijk wel op mijn terrein, wanneer er hier één naald vermoedelijk,hoogstzelden maar toch besmet kan zijn, worden 300 of 400 patiënten terug geroepen voor meerdere testen, en deze mensen dan?????? Het is ongelooflijk dat dit kan gebeuren, dat er genoeg geld is voor wapens, oorlogvoeren, enz terwijl een groot gedeelte van de wereld ligt te creperen. Ook de president van het land moet eens achter zijn oren krabben. Dit mag en kan toch niet ano 2008!!!!!!!

Rob

Maaike zei

Jeetje wat een verhalen hoor je allemaal. Je hebt wel gelijk dat we dit vaker zouden moeten zien, maar ik denk dat men ook op een gegeven moment er immuum voor wordt. Hoe erg het ook is. Ik sluit me ook aan bij wat papa schrijft. Het geld kunnen ze beter besteden aan de zieke mens dan aan wapens en dergelijke.
En door het vrijwilligerswerk worden toch mensen geholpen. Niet op grote schaal maar elke hulp is welkom. Ook die van jouw, moet je maar denken.
Maaike

Evelien zei

en die van jullie...!

Maaike zei

Ik zou graag daar hulp willen bieden, maar de mogelijkheden moeten het wel toelaten.
Wat niet wegneemt dat ook hier in Nederland nog steeds hulp geboden moet worden.
Jij doet daar goed werk en alle beetjes helpen.