zondag 30 december 2007

verkiezingen in kenia

op 27 december waren er verkiezingen in kenia. niet alleen voor een nieuwe president, maar ook voor nieuwe leden van het parlement en vele gemeenteraden. het spannendst is natuurlijk die tussen de twee belangrijkste presidentskandidaten, de zittende en saaie mwai kibaki en de dynamische oppositieleider raila odinga. na een nek aan nek race is vandaag bekend geworden dat kibaki toch heeft gewonnen, terwijl de partij van odinga (de democratische beweging van de sinaasappels - fantastische naam) een meerderheid in het parlement heeft gekregen.

omdat het tellen van de stemmen nogal lang heeft geduurd (drie dagen), het verschil tussen de twee kandidaten heel klein was (4.548.721 tegen 4.352.993) en de verkiezing een strijd tussen verschillende families en stammen was, is er door heel kenia veel onrust uitgebroken. kibaki behoort tot de kikuyu's, de grootste van de veertig stammen en de meest invloedrijke in de politiek en de zakenwereld.

tijdens de campagnes (die bol stonden van corruptie: de vrouw van kibaki deelde briefjes van 50 shilling uit, dat is ongeveer 50 eurocent) vielen al ongeveer 30 doden, na de bekendmaking van de overwinning door kibaki zijn er weer 10 doden gevallen. de uitslag wordt niet door odinga erkend en zijn aanhangers zullen dan ook hem tot president uitroepen. daarnaast zeggen diverse westerse waarnemers dat de huidige uitslag niet geloofwaardig is.

al met al zal de komende tijd in kenia spannend zijn, maar ook wel echt belangrijk. kenia wordt gezien als één van de meest stabiele landen in afrika: de onrust die nu is uitgebroken dragen niet echt bij aan dit beeld. ik ben benieuwd hoe de situatie in nairobi is. nog vier dagen, dan kan ik live verslag uitbrengen.

1 opmerking:

Yvan zei

Spannend Evelien, ik hoop dat het rustiger wordt en je planning doorgaat! Heel veel succes, x