vrijdag 3 april 2009

mannen in hun hem(ne)t

een beetje sneu zijn ze inderdaad, die mannen van groenlinks die zich bedreigd voelen in hun witte mannelijke bastion. zes heren hebben deze week hemnet opgericht, een 'speelse' verwijzing naar femnet - het feministisch netwerk van groenlinks. niet alleen willen de heren gaan broeden op hoe de man onderdeel kan zijn van emancipatie, maar ook - en vooral - willen ze "de actieve deelname van mannen binnen groenlinks bewaken, ook met het oog op de vaststelling van de kandidatenlijsten de komende jaren. de laatste jaren is gebleken dat de positie van de man met name daar onder druk staat".

ha! de verhouding man/vrouw binnen groenlinks is grofweg 50/50 (met een klein voordeel voor mannen, overigens). bijna precies het hoort, zou je denken. maar nee! de mannen van hemnet zien hun uit de middeleeuwen stammende machtbasis langzaam afbrokkelen, en zijn als de dood dat ze straks niet meer de baantjes onder elkaar kunnen verdelen.

het zou mooi zijn als hemnet zich gaat buigen over hoe de man past in een wereld waarin 50 procent van de politici, pizzabakkers, verpleegkundigen, notarissen, automonteurs en hoge raadsleden vrouw is. hoe de man past in een wereld waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat de vrouw minder gaat werken als er eenmaal kinderen komen. of zelfs, hoe de man past in een wereld waarin vrouwen net zoveel geld verdienen als hun mannelijke equivalent. die wereld hebben we nog niet, niet in nederland en al helemaal niet over de grenzen, en mannen en vrouwen gelijk dienen hun beste voetje voor te zetten om de dominantie van mannen in het publieke en private leven te doorbreken. dat nu in groenlinks de verhouding man/vrouw bijna gelijk is (goed! zo!) betekent namelijk niet dat het over is met de vrouwenemancipatie.

dat lijkt echter niet de bedoeling van hemnet. de heren vinden het vervelend dat ze soms in een bijeenkomst zitten met meer vrouwen dan mannen, en zeggen zelfs dat vrouwen nu de baas zijn binnen groenlinks. welnu, ten eerste laten de cijfers anders zien. maar ten tweede is het ook gewoonweg beledigend voor de vrouwen die keihard hebben gewerkt om op belangrijke posities binnen groenlinks te komen.

dat bijvoorbeeld judith sargentini en tineke strik hoge ogen gooiden bij de verkiezingen voor lijsttrekker van de europese lijst komt omdat deze kandidaten verreweg de meeste ervaring hadden binnen de partij, de politiek, en het buitenlandse, en bovendien beide aansprekende personen zijn (als in: daar haal je stemmen mee binnen, toch wel een belangrijke kwaliteit voor een lijsttrekker dunkt me). de andere drie kandidaten, inderdaad allemaal man, waren oftewel erg onervaren binnen tenminste twee van de bovenstaande categorien oftewel onaansprekend. dat femke halsema vervolgens zegt dat het "extra mooi is dat het een vrouw is geworden" (namelijk judith) is uitstekend te begrijpen aangezien nog steeds 70 procent van de europarlementariers een piemeltje heeft.

ach ja. die groenlinksers. ze staan hun mannetje wel. [schud nu meewarrig haar hoofd omdat ze geen betere eindzin aan dit stukje kon breiden. mijn excuses.]

8 opmerkingen:

David Rietveld zei

Ik heb een reactie op m'n weblog staan. Ik vind het wel een beetje jammer, deze reactie. Niet alleen omdat hij gespeend lijkt van elke vorm van humor, maar ook omdat er dingen worden gesteld die onjuist zijn.

Maaike zei

Oh, Eef, gevaarlijk gebied, zoals te lezen valt op de blog van Rietveld. Ze willen echt hun mannetje wel staan, maar ja, daar moet je wel wat voor doen!!!

Evelien zei

ha die david, zie je eigen website voor mijn reactie. floedefloep!

Noel zei

Niet alleen omdat hij gespeend lijkt van elke vorm van humor, maar ook omdat er dingen worden gesteld die onjuist zijn.

Bitter zonder zoet is ook een goede omschrijving van dit blog post.

Ik lees met verbazing hoe snel en dik de voorordelens stromen van jouw hand af ...: :)

hopelijk in de komende decennia mogen we af zijn van zulke zwartwit'heid'. [of-of-ness]

Nog ff afwachten of er daar wat acceptatie voor zal aankomen.... ? en zeker
vanuit die gevestigde hoekse Vrouwen en hun mannelijke tegenstanders.... en
tuurlijk vanuit N&N...

Vorige maand heb ik een artikel geschreven (met eigen beeld) vanuit de ECsum op de Wetstraat Mar 20, 2009.
Die staat nu gelinkt op mijn naam hiernaast.

Daar nodig ik je uit een reactie te plaatsen, Eve

Evelien zei

beste noel,

wat zeg je nou precies? ik snap er niks van.

Mathieu zei

so sad, soooo sad,
sometimes i feel so sad
alone in my room
sometimes i feel so sad

jongens,
ophouden met hemnetten
ophouden met slachtofferspelen
gewoon iets laten zien wat jullie echt zijn
er is toch meer dan dit?

mathieu ho fem man

David Rietveld zei

@Mathieu: dat dacht ik wel ja. Lees je mijn weblog wel eens? Je wil toch niet zeggen dat dat een litanie van slachtofferschap is? ;-)

contaxx zei

4 april 2009 11:46 [nu net gezien]
wat zeg je nou precies? ik snap er niks van.

*JA* hoor, dat zie ik.
Geeft niet : vind ik niet erg dat je dat zegt.

besten~!