vrijdag 20 februari 2009

gek

het is altijd interessant om te lezen wat de nederlandse kranten schrijven over gebeurtenissen in de vs. zoals nu weer amerika's eigen nekschot affaire: de cartoon van sean delonas - vaste tekenaar bij de new york post - die suggereerde dat obama een aap was die afgeschoten diende te worden. niet per se heel subtiel. een klein dramaatje is het wel, dat heeft de volkskrant goed begrepen. het nieuws geeft er tamelijk wat aandacht aan (niet zoveel als toen met het vliegtuig in de hudson, u weet wel, dat vliegtuig dat mij net niet raakte) en 'er wordt over gesproken'. dat laatste merkte ik gister op mijn werk, waar de - veelal uit afrika afkomstige - medewerkers er inderdaad schande van spraken.

een beetje hypocriet, wellicht? het is geen probleem als je moslims achterlijk noemt en fascisten bovendien (of geitenneukers, wat je wilt); hirsi ali wordt hier op handen gedragen en van gogh zou waarschijnlijk dezelfde behandeling hebben krijgen. maar obama een aap noemen mag niet (schande spreken is nog tot daaraantoe, maar boycots jongens en meisjes?). nogmaals, ik vind het niet subtiel, en niet eens grappig. maar het is satire, en mijns inziens zijn er maar heel weinig dingen echt niet cool. zeker in de vs, waar de vrijheid van meningsuiting zo belangrijk is, had ik een dergelijke rel niet verwacht.

wat veel erger is, want geen satire, zijn berlosconi's uitspraken die continue pijnlijk zijn. wat is er toch mis met die italianen dat ze zo'n idioot hoofd van de regering maken? dan maar liever het gereformeerde hoofd van balkenende, waarvan vogelaar zei dat 'ie best met groenlinks wilde regeren. de wereld is gek geworden!

3 opmerkingen:

davidr zei

Hier op mijn werk zijn de mensen ook niet te spreken over die cartoon, zwarte mensen met apen vergelijken ligt een beetje gevoelig, zeker als dat gebeurt in een krant van Rupert Murdoch, ultieme rechtse mediaklootzak (Fox, the SUN). Maar men moet niet zo lichtgeraakt zijn, hij vergelijkt de president met die gek geworden aap, en dat die president nu toevallig zwart is (net zo wit als zwart trouwens, maar daar hoor je zelden iemand over) heeft daar niet zo veel mee te maken.

Wat betreft de Italianen, een belangrijk deel kan het niets schelen (totale politieke apathie, gebrek aan onafhankelijke tv-journalistiek), een ander deel is banger voor links dan voor voor sylvio. En hij is grappig, horkerig grappig, maar toch, dat scoort ook wel.

Verhaal van Vogelaar lijkt me een wensdroom van mevrouw Vogelaar zelf, die volgens mij ook veel meer een Groenlinkser dan een PvdA'er is. Op GeenStijl stond een fragment uit haar boek waarin twee GroenLinks kamerleden haar briefjes stuurden die suggereerden dat ze het uitstekend konden vinden.

CREA zei

Leuk toch, zo'n blog waar je reacties kunt achterlaten. Je spreekt elkaar nog eens! ;-)

Evelien zei

oh, crea, wist je het nog niet? davidr en ik wonen niet meer samen. we zagen het gewoon niet meer zitten. tja.