woensdag 31 december 2008

congo en uganda

zo, we gaan het jaar even lekker uit met congo en uganda. met alle (terechte) consternatie over de luchtaanvallen op gaza zou je bijna vergeten dat in oost-congo er ook nog steeds mensen doodgaan. ik snap wel, op een gegeven moment wordt elk conflict een beetje saai. daarom even een opfrissing van het geheugen, en wat nieuws om over na te denken wanneer je een hap uit je oliebol neemt en 30 procent onveilig vuurwerk de lucht in schiet.

tijdens kerst zijn er 400 congolezen vermoord (180 volgens de vn, die niet aanwezig was op de plek des onheils). deze keer niet door andere congolezen, maar door een uit uganda afkomstige groep die zichzelf de lord's resistance army noemt. aan het hoofd van de lra staat joseph kony. kony heeft de laatste twintig jaar duizenden gedrogeerde kinderen elkaar en hun ouders laten doden om ze te harden voor het werk van kindsoldaat. vrouwen worden verkracht en vervolgens verminkt (stokken en messen in vagina); de slachtoffers in noord-uganda zijn inmiddels ontelbaar. af en toe steekt kony de grens met congo over om zijn misdaden tegen de mensheid daar voort te zetten.

de regering van uganda heeft vredesbesprekingen gehad met kony en zijn lra, maar toen het internationaal strafhof in den haag kony's arrestatiebevel uitvaardigde, stopte hij met die besprekingen. hij wil niet verder onderhandelen zolang het zwaard van het strafhof boven zijn hoofd hangt. er is nu veel druk op het strafhof om het arrestatiebevel terug te nemen, maar het weigert (een greep uit de argumenten: gezichtsverlies / kony is niet te vertrouwen / geen straffeloosheid voor oorlogsmisdaden).

het is de vraag tussen vrede en rechtvaardigheid. sommigen zeggen dat vrede belangrijker is, anderen argumenteren dat vrede niet kan bestaan zonder rechtvaardigheid. het hangt ook nogal af van de omstandigheden: in zuid-afrika is er zonder 'echt' proces toch vrede gekomen. amnestie is ook in zuid-amerika een veelgebruikt middel om tot vrede te komen. en dat werkt. maar amnestie is mijns inziens nooit gerechtvaardigd voor iemand die oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid pleegt.

nu ja, we zullen zien wat 2009 brengt voor internationale rechtvaardigheid en vrede. het wordt waarschijnlijk weer net zo'n jaar als 2008. veel plezier straks om 6 uur new yorkse tijd. wij volgen wat later (amerika loopt altijd een beetje achter he).

1 opmerking:

Anoniem zei

Evelien,
Ik heb op een ander blog mijn gedachte geuit dat je opmerking over Congo een afleidingsmanoeuvre was, van het onderwerp Gaza. Dat gebeurt zo ontzettend vaak, is een van de Israel-propagande-truuks. Gelukkig zei ik, dat het me "deed denken aan...."
Nu zie ik dat je serieus met Congo bezig bent.
Dank voor je info.
Alle goeds,
Fennie