woensdag 27 augustus 2008

speeches en speeches en speeches en spe...

wat heerlijk om aanwezig te zijn in amerika op het moment van de aanloop naar de presidentiele verkiezingen. de hele week staat op het amerikaanse equivalent van 'politiek 24' de democratische conventie aan, en terwijl ik eigenlijk hard moet studeren voor het tentamen van aanstaande vrijdag kan ik het niet laten om op de achtergrond te luisteren naar de speeches van al die democraten en af en toe een blik te werpen op de tv.

het is wel een feestje hoor, daar in denver. ik herinner groenlinks congressen als vrij saaiig, maar toch ook wel met fikse discussies. soms een senator die boos was, of een europarlementarier. eens zat ik een hele dag voor de televisie omdat het vvd-congres werd uitgezonden waar mark rutte bijna werd afgezet. de democratische conventie echter is een en al applaus, gewapper met bordjes (voor elke spreker weer een nieuw bordje, het lijkt me een ongelooflijk georganiseer om al die bordjes op tijd bij de mensen in het publiek te krijgen, maar dat terzijde) en luid instemmend meegeroep met de sprekers.

die sprekers zijn 'gewone' mensen: brandweerlieden, militairen, moeders, timmerlieden, studenten. maar ook de top of de bill: (eer)gister michelle obama, hilary clinton en ted kennedy. vanavond weer een fantastische line up: bill clinton (die op een gegeven moment een beetje geirriteerd raakte omdat het applaus maar bleef aanhouden), john kerry en - as i type - joe biden. ik wil me er niet teveel in laten meeslepen, maar onvermijdelijk krijg ik af en toe tranen in mijn ogen van de geweldige speeches die al deze mensen geven. de boodschap is erg inspirerend: change, hope. en dan de slogan van de conventie, die ik inmiddels ook hardop meeschreeuw: john mccain was wrong, and barack obama was right! die amerikanen kunnen er wat van. later meer.

1 opmerking:

Van de Peppel zei

De speeches zijn inderdaad van bijzonder hoog niveau en met name Clinton had weer een schitterende zin: "People all over the world have always been more impressed by the power of our example than by the example of our power!"

Wat me echter mateloos irriteert is het klapvee dat in de zaal en op de tribunes zit. Het is een welhaast hysterische meute die in een eindeloze vlaag van verstandsbijstering zonder zelf na te denken met vlaggen zwaait en met de rest mee schreeuwt. Verschrikkelijk!