zaterdag 19 juli 2008

cartoon

met het duurder worden van de ns-kaartjes, de terugkeer van de zomer en de overwinning van de moralisten inzake het rookbeleid in cafes zou je eigenlijk vergeten dat er ook nog steeds presidentsverkiezingen zijn in de vs. het hotte is een beetje van het nieuws af, maar in de vs zelf houdt het nog altijd de gemoederen aardig bezig. obama is gelukkig nog steeds in de race; in de afgelopen maanden is geen bewijs gevonden dat hij vroeger witte kinderen opat, zijn vrouw in het openbaar aan een halsband liet lopen of poep smeerde op het kroontje van het vrijheidsbeeld onderwijl allah aanroepend.

de new yorker, een populair en redelijk liberaal tijdschrift over politiek, sociale issues en hedendaagse cultuur, dacht daar de spot mee te kunnen drijven en zette de volgende cartoon op zijn cover.


te zien is obama in 'traditioneel wit islamitisch' gewaad en zijn vrouw michelle in guerilla outfit. osama hangt boven de open haard waar een amerikaanse vlag in verbrand wordt. bovendien geven de echtelieden elkaar een 'fist bump' die eerder door fox news (waar ze wat propagandatrucjes van goebels hebben afgekeken, dunkt me) als een terroristische handeling werd afgedaan. oftewel, en dat kan iedere sukkel zien, de cartoon is pure satire.

niettemin was amerika te klein: mensen zouden moeite hebben ironie van waarheid te onderscheiden en daarmee had de new yorker alleen maar bijgedragen aan de vuiligheid die over obama wordt uitgestort. zo'n jammerlijke reactie; net zoals meneer nekschot placht te doen zet satire aan tot denken en kritische reflectie. en denken kunnen ze toch nog wel, die amerikanen? of nederlanders, for that matter?

Geen opmerkingen: