vrijdag 12 december 2008

weer congo

onbegrijpelijk dat het nergens in de nederlandse media te lezen was. dit: meer dan 150 mensen werden afgeslacht in een congolees dorpje in het oosten des lands, als wraak voor iets waar zijzelf niets aan konden doen. dat is alleen al verschrikkelijk. nog erger is dat de soldaten van de vn troepenmacht bijna op gehoorafstand in hun compound zaten. zonder een vinger uit te steken.

het is rwanda all over again. toen werden ook afrikanen op grote schaal vermoord, verkracht, gemarteld en verminkt. en ook toen kon het de europeanen en de amerikanen geen reet schelen; sterker nog, de troepenmacht werd ten tijde van de genocide gedecimeerd.

ik weet: rwanda was een genocide, waarbij de hutu's moedwillig de tutsi's probeerden uit te moorden. tenminste 800.000 tutsi's en gematigde hutu's werden vermoord. in congo is er geen genocide aan de gang, want die bedoeling om een volk van de kaart te vegen is niet aanwezig. maar het aantal slachtoffers is daarentegen veel meer; sinds 1994 bijna 6 miljoen mensen. 6 miljoen; dat getal kennen we ergens van.

wat is er in godsnaam voor nodig om in te grijpen? de europese landen bakkeleien over of ze meer troepen moeten sturen, en besluiten om er volgend jaar over te beslissen. bij de amerikanen zit nog steeds het somalie drama vers in het geheugen, en in de veiligheidsraad blokkeert china, die hevig proviteert van alle grondstoffen in de bodem van congo, alle besluiten die ook maar enigszins kunnen bijdragen aan vrede.

ik weet wel: het zijn de congolezen die vechten, soms een handje geholpen door rwanda en angola. maar dat betekent niet dat de internationale gemeenschap maar onderuit gezakt kan toekijken hoe het dodenaantal in oost-congo oploopt. we hebben een r2p, een responsibility to protect. laten we die verantwoordelijkheid eens nemen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"No emergency response to atrocities would ever meet this standard."

Ow, sorry, dat was natuurlijk voor je vorige bericht, althans...

Doet de Afrikaanse Unie ook niets? Is het niet eerst aan hun om iets te doen?

Evelien zei

ja, afrikaanse unie zou ook iets moeten doen, maar die is nogal verdeeld. bovendien hebben zij al veel soldaten verspreid over het continent zitten. en tot slot: ik zei ook 'internationale gemeenschap'. daar hoort afrika ook bij.