zaterdag 15 november 2008

cambodia here i come

ik ga op studiereis naar cambodja. hoorah! (dat wil zeggen: als we de financiering rond kunnen krijgen, maar daar heb ik alle vertrouwen in.) 30 jaar geleden was de rode khmer - khmer rouge - aan de macht in cambodja: een extreem communistisch regime, waarbij de gehele bevolking gedwongen op boerderijen of in fabrieken moest werken. onder leiding van pol pot werden meer dan 1,5 miljoen mensen vermoord (1/5 van de totale bevolking). in 1979 viel vietnam cambodja binnen en veranderde het regime in een meer gematigd communisme.

een paar jaar geleden is er in cambodja een tribunaal (de eccc) opgezet om de verantwoordelijken van toen te bestraffen. de eccc is na vijf jaar onderhandelen nu eindelijk aan de slag; het gebruikt een hybride vorm van internationaal en nationaal strafrecht die je wel vaker ziet in dit soort tribunalen (die van sierra leone bijvoorbeeld, of die van oost-timor). de eccc vormt een fantastische bron voor studie: hoe wordt het internationale recht toegepast, hoe wordt de bevolking gehoord, wat is de rol van de media, wat zijn de politieke consequenties, hoe is de vn betrokken, etc.

welnu, hopelijk gaan we - een groepje van zes studenten van verschillende faculteiten - op al die vragen antwoord krijgen als we in maart, tijdens de spring break, 10 dagen naar cambodja gaan. dat kost uiteraard nogal een lieve duit, en daarvoor zijn we nu sponsors aan het zoeken. aangezien het project door onszelf is opgezet, is het moeilijk om geld los te peuteren bij de universiteit. er zijn echter genoeg internationale advocatenkantoren in new york die van hun pro bono uren afmoeten, en die derhalve wel een poot zijn uit te draaien. tips zijn altijd welkom!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus het idee is, als ik het goed begrijp, dat kantoren hun pro bono uren (die waar ze dus mensen die geen vertegenwoordiging kunnen betalen mee dienen te helpen) kunnen afkopen, en dan jullie uitje naar Cambodja kunnen financieren?

Evelien zei

nope. het idee is dat kantoren met hun pro bono uren - die ze aan heel veel verschillende zaken kunnen besteden, niet alleen het vertegenwoordigen van armlastigen - ons kunnen helpen met de voorbereiding van de reis. vervolgens raken ze zo geintereseerd (althans, dat hopen we dan), dat ze de reis tevens voor een deel willen sponsoren.