woensdag 9 januari 2008

zuur

'honderden kenianen op de vlucht geslagen' staat er boven een artikel in de volkskrant woensdag. velen vragen mij of unhcr, immers dé vluchtelingenorganisatie, in nairobi aan deze mensen ook geen hulp kan bieden. het treurige maar realistische antwoord is nee: dat kan niet. of althans, dat doet unhcr (nog) niet.

er is een internationaal vluchtelingenverdrag, daterend uit 1951. dit verdrag is een product van de tweede wereldoorlog, toen europa voor het eerst met een grootschalige stroom vluchtelingen te maken kreeg. hiervoor diende een permanente oplossing te komen en zie: al vrij snel kwam dit verdrag tot stand. het is echter wel van belang hoe dit verdrag een vluchteling omschrijft: er moet aan een zestal criteria zijn voldaan, wil een persoon als vluchteling worden gekenmerkt om vervolgens de rechten te verkrijgen die dit verdrag noemt. zoals opvang door unhcr en recht op werk.

één van de criteria is dat de vluchteling zich dient te bevinden buiten het land waarvan hij de nationaliteit bezit. de kenianen die nu gevlucht zijn voor het geweld bevinden zich vrijwel allemaal nog in kenia zelf en vallen dus niet onder het vluchtelingenverdrag. ze zijn zogenaamde 'internally displaced persons'. de bescherming die deze idp's krijgen is veel minder vergaand dan refugees onder het vluchtelingenverdrag. ontzettend zuur, en misschien zelfs onrechtvaardig, en mijns inziens één van de grote manco's van het vluchtelingenregime. wellicht dat als ik later groot, slim en invloedrijk ben, ik hier iets aan kan doen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is toch van de zotte dat een Keniaan geen hulp kan ontvangen wanneer deze op de vlucht is in eigen land van de UNHCR. Lijkt mij erg zuur wanneer er wel hulp wordt geboden aan persoon uit een buurland (moet ook gebeuren)

Evelien zei

reactie op anoniem:

ja, het is van de zotte, maar ik zal toch proberen een verklaring te geven. kijk, mensen die de grens nog zijn overgestoken, vallen onder het regime van hun eigen land en niet onder internationaal recht. dat eigen land is dus verplicht om voor deze mensen te zorgen. het enige recht waar deze mensen recht op hebben, zijn de internationale mensenrechten (net als en ieder ander) en het internationale humanitaire recht (wederom, net als ieder ander).
dat klinkt ergens wel logisch, maar is dus wel zuur. en vaak ook heel onrechtvaardig. i totally agree.

Anoniem zei

Op jezelf reageren is ook maar zozo...

Het is maar goed dat Kenianen van nature goede langeafstandslopers zijn. Met een kleine wandeling kunnen ze zichzelf grensoverschreidende probleemgevallen maken. Sudan, Ethiopie of Uganda? Somalie of Tanzania? De moeilijkste keuze zal waarschijnlijk zijn welk van de prachtlanden de bestemming wordt. Ow, en natuurlijk hoe ze, de vaak immobiele, ouderen moeten transporteren? Een oma weegt vaak meer dan een paar liter water. Ow, en natuurlijk dat er geen hulporganisaties in die landen aanwezig zijn die in staat zijn om vluchtelingen op te vangen. Ach, en misschien dat als dit alles niet zo was, dat ze dan nog niet zouden voldoen aan de eisen, omdat er eigenlijk gewoon twee oude mannen ruziën om de macht en dat de daarbijhorende onrust in individuele gevallen waarschijnlijk niet voldoende zal zijn voor vluchtelingenstatus. Niets om je zorgen over te maken dus.